JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Epiroc köper specialist på konvertering till batteridrift

Det svenska gruvteknikföretaget Epiroc köper FVT Research, ett kanadensiskt företag som är specialiserat på att konvertera dieseldrivna gruvmaskiner till batteridrift.

Epiroc tillverkar gruv- och infrastrukturutrustning och använder sedan tidigare batteridrivna fordon. Bland annat en elektrisk drivlina från ABB.

Ett av Epirocs uttalade mål är att få en dieselfri gruva, med bättre luftkvalitet och mindre buller. Samtidigt menar företaget att elektrifieringen har bonuseffekter som minskat behov av ventilation och underhåll, vilket i sin tur minskar energiförbrukningen medan gruvproduktiviteten ökar.

Nu köper Epiroc FVT Research, med säte i Vancouver och cirka 25 anställda. Det kanadensiska företaget designar konverteringssatser – diesel till batteri – och bygger om gruvmaskiner till elektriska versioner. Företaget har bland annat varit delaktigt i att konvertera Epirocs dieseldrivna lastare Scooptram ST1030 till batteridrift.

– Att få med det starka teamet på FVT Research till Epiroc-gruppen passar perfekt in i vår strategi att tillhandahålla utsläppsfria batterielektriska fordon, säger Helena Hedblom, vd och koncernchef på Epiroc, i ett pressmeddelande.

FVT Research hade intäkter på cirka 27 miljoner kronor under 2020.

Förvärvet förväntas vara slutfört under andra halvan av 2021.

Ingressbild: Epiroc Scooptram ST1030 som gått från diesel- till batteridrift med hjälp av FVT Research.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus