JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt utökar för återvinning av norska batterier

Northvolt ansöker nu om att få återvinna fem gånger mer batteriavfall i Skellefteå än vad det har tillstånd till idag – upp från från 25 000 till 125 000 ton svart massa per år. Det första avfallet som återvinns är norskt.

Emma Nehrenheim

– Vi ser att det finns underlag för och ett behov av att öka takten, säger Northvolts hållbarhetschef Emma Nehrenheim.

En orsak till uppskalningen är att Northvolt insett att tillflödet av norskt batteriavfall kommer att bli gott. Det kommer att levereras sjövägen från Fredrikstad.

Norsk Hydro har en anläggning där som mal ner batterier och har lovat att Northvolt ska få ta hand om den svarta massan.

En annan del av avfallet som återvinns kommer att vara svinn från den egna produktionen.

Det kommer att ta många år innan Northvolt återvinner egentillverkade elbilsbatterier som varit i drift, eftersom produktionen inte ens startat ännu. Målet är att kunna starta produktion den 15 november.

– Kommer Skellefteå att bli Europas största soptipp för batterier? frågar radiokanalen P4 Västerbotten.

– Det ska bli Europas största återvinningsanläggning för batterier, svarar Emma Nehrenheim.

– Skellefteå blir navet för att se till att vi behåller batterier och batterimaterial i Europa och skapar en cirkulär affärsmodell för litiumjonbatterier.

Återvinningen kommer enligt Emma Nehrenheim att minska koldioxidavtrycket för batteriproduktionen.

Återvinningsanläggningen heter Revolt och kommer att vara den första storskaliga anläggningen i Europa i sitt slag när den första enheten på 22 000 kvadratmeter startar nästa år.

Den kommer att följas av ytterligare två enheter år 2023 respektive 2025. De tre kommer att ha en sammanlagd kapacitet på den vikt som Northvolt nu ansöker om tillstånd för – 125 000 ton svart massa.

Materialet som återvinns ska bland annat användas vid katodtillverkning vid Northvolt Ett i Skellefteå, berättar tidningen Norran.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)