JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

En laserstråle reflekteras mot en liten farkost som därmed får en puff, precis som en biljardboll. En forskargrupp på Chalmers har fått en artikel om båten publicerad i tidskriften Nature Nanotechnology.

Det är fascinerande att titta på forskarnas videoinspelningar. Den lilla farkosten manövrerar med hög precision. I några av filmerna puttar den andra större partiklar framför sig vilket väcker idéer om framtida tillämpningar.

Det är ljuset i sig som ger farkosten en puff. Effekten är en av av flera optiska fenomen som ännu inte är helt välförstådda. Samma princip används i den välkända nobelprisvinnande optiska pincetten, där ljusstrålar håller fast partiklar. 

Farkosten är belagd med exakt struktur i nanoskala som är anpassad så att kraften riktas olika håll beroende på den aktuella polariseringen på laserljuset som träffar den. Den här typen av ljus kallas för en planvåg. Strukturen kallas för en meta-yta.

Chalmersgruppens innovation är att skapa metaytan på en liten farkost som kan styras runt. Den är en mikrometer tjock och tio mikrometer bred och placerad i botten av en vattenfylld behållare.

– I framtiden hoppas man kunna använda metaytor i bland annat kameror, mikroskop, elektroniska skärmar och andra teknikprylar som kräver avancerade optiska komponenter, skriver Vetenskapsrådets nyhetssajt Forskning.se.

Mikael
Käll

– Enligt Newtons tredje lag finns det en likvärdig och motsatt reaktion till varje händelse, berättar Mikael Käll, professor vid institutionen för fysik på Chalmers tekniska högskola och ansvarig för forskningsprojektet.

– I det här fallet innebär det att när ljuset når metaytan viker det av i en ny riktning, och reaktionskraften gör så att den mikroskopiska farkosten far iväg åt motsatt håll. Det är som när du spelar biljard och två bollar slår emot varandra och åker iväg åt olika håll. Man kan likna metaytan och ljuset, fotonerna, vid två biljardbollar som krockar med varandra, 

Förstaförfattare till artikeln är Daniel Andrén, tidigare doktorand vid institutionen.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)