JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nio av tio HDMI- och antennkablar stör

Elsäkerhetsverket har tillsammans med tre andra myndigheter i EU testat HDMI- och antennkablar. 90 procent av de 60 testade kablarna uppfyller inte EMC-kraven.

– I våra hem är det svårt att veta var den här typen av störningar kommer ifrån. Inom industrin har de bättre koll och utrustning för att mäta då det ofta är stora kostnader förenat med EMC-störningar. Ett exempel kan vara att det brusar i din telefon om du står nära en induktionshäll, klockan på din mikro fungerar inte som den ska, säger Martin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Elsäkerhetsverket har tillsammans med sina kollegor i Tyskland, Schweiz och Nederländerna testat 30 HDMI-kablar och 30 antennkablar.

Ett liknande test utfördes 2012 och när det gällde de testade antennkablarna så har det blivit en försämring. Det visade sig också att priset inte gjorde någon skillnad. I vissa fall var de dyraste kablarna de som störde mest.

– HDMI-kabel är en mycket vanlig produkt i våra hem som används till exempel mellan spelkonsol och TV-skärm. Av de 30 HDMI-kablarna som testades blev 27 underkända, säger Martin Gustafsson.

Hela rapporten finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)