JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De ska snabba på snabbladdning av tunga elfordon

Testbanan Astazero i Borås och Kistaföretaget Polarium, som utvecklar och säljer energilagring baserad på litiumjonteknik, ska gemensamt utveckla energilagringslösningar för snabbladdning av tunga elfordon. Målet är att snabbt få fram lösningar som kan skalas upp.

Polarium, grundat 2015 till en början med namnet Incell, utvecklar och tillverkar litiumjonbatterier för stationära energilagringstillämpningar. I somras blev det klart att företaget blir först i världen med att använda Northvolts battericeller i energilagring för telenät.

Nu ska Polarium samarbeta med Astazero, en testanläggning utanför Borås ägd av Rise och Chalmers.

– Samarbetet med Polarium gör att anläggningen förutom forskning och utveckling av fordon och transportinfrastruktur även kan möjliggöra forskning och utveckling av nya laddningslösningar, säger Peter Janevik, vd på Astazero i ett pressmeddelande och adderar:

– Detta är viktigt inte bara för att möjliggöra högre laddhastighet, utan också forskning och utveckling av kostnadseffektiva nätlösningar och energiförsörjningslösningar för platser som hamnar.

För Polarium ger samarbetet företaget en möjlighet att testa nya typer av snabbladdning.

– Vårt långsiktiga mål är att utveckla flexibla och skalbara laddningslösningar för elfordon som kan hjälpa till att upprätthålla tillväxten av elfordon, säger Maha Bouzeid på Polarium i pressmeddelandet.

Polarium och Astazero räknar med att börja testa på plats under första kvartalet nästa år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)