JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Investerar halv miljard i svensk fabrik för elmotorer

Åmål i Dalsland får en av världens största fabriker för tillverkning av elmotorer till tyngre fordon. Amerikanska Dana utökar sin verksamhet på orten med en investering på 450 miljoner kronor. 

Den första produkten blir elmotorer, närmare bestämt modellen Dana TM4 Motive som används i lätta fordon, medelstora och tunga lastbilar och större lastfordon inom bygg och anläggning.

Det är det västsvenska mobilitetsklustret som lockar Dana till Åmål.

Här finns enligt företaget högkvalificerad kompetens och synergier att hämta. Dessutom är platsen geografiskt gynnsam för leveranser till europeiska kunder. 

I koncernens befintliga fabrik i Åmål, Nordiska Kardan, tillverkas idag kardanaxlar av cirka 170 anställda. 

Nu får ytterligare åttio personer jobb i Åmål. Produktionen kommer i hög grad att vara automatiserad och volymerna ska bli ”stora” – det här blir Danas största fabrik i sitt slag i Europa.

Första kvartalet år 2023 ska en ny produktionsanläggning för ”elektrodynamiska komponenter och system” vara klar att tas i drift.

Bland Danas befintliga kunder finns bland andra Volvo, Volkswagen och Daimler.

Dana gör tummen upp för Sveriges till 98 procent koldioxidfria energi och lyfter fram hållbarhet, minskat klimatavtryck och nollutsläpp som mål för produktionen i Åmål.

Dana har sitt huvudkontor i Ohio, USA, och är en leverantör av drivlinor och elsystem till mobilitetssektorn.

Ett flertal lokala, regionala och nationella aktörer har involverat sig: Business Sweden, Energimyndigheten, Fyrbodals kommunförbund, Position Väst, Tillväxtverket, Västra Götalandsregionen och Åmåls Kommun.

De motiverar sitt inblandning med att de har ett långsiktigt mål att hjälpa internationella företag att investera och expandera i Sverige. 

Fabriken får cirka 100 miljoner kronor i svenska investeringsstöd.

Dana får stöd från Energimyndigheten genom Industriklivet i linje med EU:s Återhämtningsfond. Dessutom ge Tillväxtverket regionalt investeringsstöd.

Regionen slår fast att etableringen kommer att få stora positiva spridningseffekter för det svenska fordonsklustret och det lokala näringslivet i Åmål.

Fabriken byggs genom samriskbolaget Dana TM4 som ägs tillsammans med den kanadensiska energiproducenten Hydro-Québec.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)