JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Aptiv köper Wind River

Fordonsunderleverantören Aptiv köper mjukvarubolaget Wind River för 4,3 miljarder dollar.

Det har inte gått mer än fyra år sedan riskkapitalbolaget TPG köpte Wind River från Intel för en okänd summa. När Aptiv nu tar över bolaget är prislappen 4,3 miljarder dollar.

Aptiv är en underleve­rantör av elektroniksystem till fordonsindustrin med rötterna i Delphi och GM. I Sverige finns cirka 300 anställda varav en tredjedel arbetar med aktiv säkerhet.

Wind River är kanske mest känt för sitt realtidsoperativsystem VX Works men har många fler mjukvarukomponenter som är intressanta för fordonsindustrin.

Det visas inte minst av samarbetet med FPGA-jätten Xilinx kring en plattform för automatiserade och uppkopplade fordon. Wind River bidrar med virtualiseringsplattformen Helix, operativsystemen VX Works och Linux liksom den svenskättade simulatorn Simics.

Dessutom har Wind River en plattform för Autosar och en lösning för uppdateringar av mjukvaran via trådlös kommunikation.

Enligt pressmeddelandet ska Wind River fortsätta utveckla produkter för externa kunder, exempelvis kommer runt 15 procent av intäkterna på cirka 400 miljoner dollar från telekombranschen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)