JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fordonsbranschen: Den verkliga orsaken till halvledarbristen

Att fordonsbranschen bromsade under inledningen av pandemin för att sedan försöka gasa men då upptäckte att halvledarleverantörerna inte kunde möta efterfrågan, är bara en del av förklaringen till halvledarbristen, enligt analyshuset IC Insights. En viktigare orsak är att elektronikinnehållet ökat explosionsartat.

Trots alla nyheter om bilfabriker som stod stilla levererade halvledarbranschen 30 procent fler integrerade kretsar till fordonsindustrin under 2021 jämfört med året innan. Det kan jämföras med den totala halvledarmarknaden som enligt IC Insights växte med 22 procent i fjol räknat i antalet kretsar.

Ökningen i fjol för fordonsbranschen var den största sedan 2011. Räknat i antal blev det 52,4 miljarder stycken integrerade kretsar vilket är tre gånger fler än 2011 då siffran var 17,6 miljarder.

IC Insights anser att det är naturligt att det uppstår brist när tillväxten för ett enskilt år är så kraftig som 30 procent.

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus