JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kryptisk kund till Zeropoint

Zeropoint i Göteborg rapporterar härmed sin andra licensering, denna gång för en ännu anonym kund som vill kryptera data från processorn innan det lagras i minnet.

Fem år efter grundandet rapporterade Zeropoint i förra veckan en anonym kund för IP-kärnan Ziptilion, som komprimerar minnestrafik för att spara bandbredd. 

Idag rapporterat företaget ytterligare en anonym kund som fastnat för Zeropoints andra kärna, SphinX, som istället krypterar minnestrafiken.

Det är en säkerhetsfunktion och den säljs separat eller i kombination med Ziptillion.  I detta fall separat. 

– Det kontrakt vi annonserade är en ren krypteringsprodukt, berättar vd Klas Moreau.

Men i pressmeddelandet passar Zeropoint  på att trumma för kombinationen som – det måste erkännas – är ett genidrag. Eftersom även kryptering är beräkningsmässigt kostsam blir det ju i kombination med Ziptillion mindre data att kryptera.

– Kul att du gillar kombinationen! Det blev lite av en uppenbarelse när vi talade med kunder och kom fram till att var för sig är bra, men tillsammans blir det bättre! berättar företagets vd Klas Moreau.

– Detta kräver dock en del extra arbete för att få ihop. Samt att vi, som alltid, måste övertyga kunden om att det är väl beprövat. 

SphinX kan användas för att kryptera till primärminnet, men även till data som lagras i sekundärminne, som SSD eller Optane, eller i godtycklig PCI Expressenhet.

Kontraktsskrivaren är en global halvledarutvecklare vilket även Ziptillionkunden var i förra veckan. Det är inte samma kund.

Kärnan SphinX krypterar och dekrypterar enligt standarden AES-XTS. Kärnan är skalbar till att kunna leverera högre genomströmning. Den är ickeblockerande – cpu:n behöver inte vänta på att den ska bli klar utan kan kommunicera med minnet i sin normala takt.

Zeropoint är en spinoff från Chalmersuniversitetet grundad av professor Per Stenström och doktor Angelos Arelakis, som jobbat med tekniken i 15 år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)