Kontraktstillverkare har historiskt haft en ambivalent inställning till att göra elektronikutveckling åt kunderna. Nu skapar Inission ett separat affärsområde för elektronikutveckling med ambitionen att det på sikt ska finnas på alla fabriker.
På papperet ser det ut som ett smart sätt att få in nya projekt – att hjälpa kunderna med utvecklingsarbetet. Samtidigt är det lätt att sätta priset för lågt med baktanken att ta igen kostnaderna på tillverkningen.
– Det gick att göra så fram till början av 2000-talet men när inköpscheferna fick större befogenheter och började jämföra EMS:arna blev det svårare. Fabec, som vi köpte, gjorde så och det hamnade i rekonstruktion, säger Olle Hulteberg, styrelseordförande och en av två grundare av Inission.
Många EMS:are har därför valt att inte ha egen utvecklingsverksamhet, utan samarbetar med konsultbolag kring den typen av tjänster.
– Vi har ambitionen att utmana branschen och att leda utvecklingen. Den gamla modellen där man hade utvecklingen först, kanske hos en stor konsult, och sen jämförde offerterna från fem olika EMS:are för att pressa priset tre, fyra, fem procent, eller flytta till Asien och få det ännu billigare, den tiden är över. Det är många faktorer som ger nya förutsättningar, hållbarhet och Corona har fått alla att se över sin supply-chain samtidigt som kostnaderna ökar i öst.
Även om Inission beskriver det som en nyhet har tjänsten funnits en tid och baseras på det som en gång i tiden var Japs Elektronik i Västerås. Inission förvärvade enheten av Sweco i maj 2019.
Nu hamnar de 15 personer som sysslar med utveckling av hård- och mjukvara i ett eget affärsområde plus att det finns två personer i Malmö som arbetar med utveckling.
– Den kategori vi vänder oss till har ofta en egen utvecklingsavdelning. Jag talade nyligen med en kund som har två personer som utvecklar, men som dessutom konfigurera bärbara datorer, sköter nätverket, gör backuper. Hur känsligt bli inte det?
Ambitionen är att skapa utvecklingsverksamhet på alla orter där företaget har fabriker. Att snabbt addera kompetensen genom att köpa mindre konsultbolag är däremot inte aktuellt.
– Priserna är väldigt höga. Sweco i Västerås var lite speciellt då det även har elektronikproduktion och där hittade vi en rimlig prislapp, säger Olle Hulteberg.
Ett typiskt projekt kan ligga på 1 000 till 1 500 timmar, men det kan vara både större och mindre.
– Vi hade fyra personer som jobbade heltid under lång tid åt en kund så vi har absolut kapacitet att ta stora uppdrag. Det gäller bara att ha framförhållning, säger Johan Swärd som är ansvarig för det nya affärsområdet och som tidigare var chef för Västeråsverksamheten.
Fokus ligger på hårdvarunära produktutveckling, det vill säga elektronikkonstruktion och mjukvara för både digitala och analoga funktioner.
– Vi har personer som jobbat inom radio, GPS och nätverk plus att vi har unik spetskompetensen inom functional safety.
Det handlar om produkter där människor kan skadas om något går fel, såsom maskiner och andra produkter som man ofta hittar i industrin.
– Vi besitter djup kompetens för att driva fullständiga utvecklingsprojekt och har en projektmodell i botten.
I Västerås finns även kompetens inom EMC och CE-märkning.
Precis som i andra verksamheter kommer Inissions konsulter även att gå in som resurskonsulter och debitera per timme.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
– Blandning är bra, både att arbeta in-house och som resurskonsulting. Både för att det är kul med omväxling men också för att förkovra sig. Inte så att kunderna betala det men det driver utvecklingen, säger Johan Swärd.