JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Covidutbrott stänger spotmarknaden i Shenzhen

Kitron och Note är två kontrakstillverkare som tvingats stänga fabriker i Kina under kortare perioder på grund av lokala utbrott av covid. När samma sak händer i storstaden Shenzhen innebär det att en stor del av spotmarknaden för komponenter försvunnit, skriver Dagens Industri.

Värst är situationen i Hongkong som i måndags registrerade 25 000 nya fall. Även Shenzhen, som gränsar till Hongkong, och har många teknikbolag inklusive Huaweis huvudkontor står stora delar av näringslivet stilla på grund av covidrestriktioner.

Världens största marknad för elektronikkomponenter Huaqiangbei har varit stängd sedan i torsdags i förra veckan på grund av de kinesiska myndigheternas tuffa hållning mot viruset.

– Det kommer att bli svårare att fylla våra kunders luckor, säger komponentmäklaren Rotakorns vd Peder Olausson till tidningen.

Spotmarknaden för elektronikkomponenter domineras av företag i Shenzhen medan exporten går via Hongkong.

– När 60–70 procent av spotmarknaden sätts ur spel på grund av covid blir självklart tillgången betydligt mindre och det blir följaktligen svårare att fylla luckorna i produktionen, säger Peder Olausson till Di.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)