JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trycksensor med grafen förhindrar tryckskador

Att mäta tryck vid medicinsk kompressionsbehandling är svårt. Forskningsinstitutet Rise IVF har tillsammans med företaget Grafren utvecklat en textilsensor med potential att mäta trycket under bandage på ett korrekt sätt.

– Vi har bedömt att grafentextilsensorn också har potential att tillverkas till överkomlig kostnad och vara återanvändbar och återvinningsbar för en cirkulär ekonomi, säger projektledaren Ting Yang Nilsson på Rise IVF i ett pressmeddelande.

Utifrån en lista med medicinska och kliniska krav framtagen av konsultföretaget Tryck or Treat togs textilsensorer fram och förbättrades av Grafren.

– Vi verifierade att grafentextilsensorn inte bara var bra för kompressionsterapi utan också visade på stor potential att förhindra och bedöma risken för trycksår och förbättra komforten i allmänhet. Detta kommer att gynna sårvården och god hälsa mer än att bara ge en behandling.

Projektgruppen fortsätta att utforska potentialen hos textila trycksensorer i ett större innovationsprojekt där fler företag deltar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)