JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vindkraftsbygd kan få ersättning

Regeringen utreder om det finns anledning för staten att ge ersättning till människor som bor där det byggs vindkraftverk.

Problemet som behöver lösas är att många vindkraftsverksbyggen stoppas av lokala initiativ. Lösningen skulle kunna vara att locka med någon form av ersättning.

Första halvan av 2021 var det bara drygt en fjärdedel av alla ansökningar om att bygga vindkraftverk som fick godkänt, enligt nyhetsprogrammet Ekot.

Totalt har knappt hälften av alla ansökningar till vindkraftsprojekt från 2014 fram till nu fått klartecken att börja byggas. Och trenden pekar neråt, enligt Ekot.

Regionerna Jämtland Härjedalen och Västernorrland skrev ett gemensamt brev till regeringen igår, med krav på ökade ersättningsnivåer för etablering av vindkraft.

Idag svarade Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

– Jag tycker att det ligger något i det. Och det är också något av en rättvisefråga. Ett vindkraftverk på fel ställe stör utsikten. Vi har många otroligt vackra vyer i Sverige.

Hur ett stöd till en framväxande vindkraftsindustri skulle kunna se ut – det har regeringen just tillsatt en utredning som ska svara på.

– Vi är inte negativa till idén men måste först alltid utreda saker i staten.

Sveriges behöver öka produktion av ren el för att klara klimatlöften.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)