JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA: Batterimaterial blir säkerhetsfråga

Joe Bidens regering kommer att åberopa DPA (Defense Production Act) för att stödja produktion av batteriråämnen i USA. Det rapporterar flera amerikanska nyhetskällor med hänvisning till en anonym källa med insyn.

DPA instiftades 1950 för att stödja Koreakriget. Den ger presidenten befogenheter att styra över industriverksamhet som är kritisk för nationens säkerhet.

Tillgången till litium, kobolt, graft, nickel och mangan kommer att bli en sådan säkerhetsangelägenhet. Enligt The Hills källa kommer $750 miljoner dollar att avsättas till modernisering och utveckling av nya metoder för öka produktivitet och säkerhet.

Stödet kan omfatta såväl teknik för brytning som för rafffinering och återvinning av batterimineraler. Regeringen kan komma att annonsera stödet redan denna vecka.

Tillgången till råmnen är en svag länk i batterivärdekedjan. Gruvproduktionen inte dimensionerad för att kunna möta det exploderande behovet från elbilar och energilager.  

DPA-förordningen användes på 1950-talet för att etablera amerikansk produktion av aluminium. Den har använts för att stimulera och skydda amerikansk elektronikindustri och den användes för åtgärder mot pandemin. 

Biden har stöd i kongressen av en grupp som består av både demokrater och republikaner. Gruppen pekar på Kinas dominans.

– Att USA tillåter sig att vara beroende av utländskt mineral är ett växande hot mot våra säkerhetsintressen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)