JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mjukvara för rörsystem kan ge bättre hjärtvård

Varje år söker 200 000 personer i Sverige vård för bröstsmärtor, långtifrån alla har dock drabbats av en hjärtinfarkt. Med hjälp av mjukvara utvecklad för optimering av industriella rörsystem ska det bli enklare att avgöra om det är något fel på hjärtat.

Bröstsmärtor kan bero på många saker inklusive hjärtinfarkt och förtätningar i kärlen runt hjärtat. För att vara på den säkra sidan läggs många patienter in trots att det egentligen inte behövs.

– Detta skapar inte bara en stor stress hos dessa individer för de blir ju rädda och tänker att de kan vara nära döden. Det tar också mycket resurser från vården, säger Pontus Axblom, medgrundare av Beat Vascular Health, i ett pressmeddelande.

Företagets mål är att halvera överinläggningen jämfört med idag.

– Hjärt-kärlsystemet liknar de industriella systemen för det finns en pump, det vill säga hjärtat, hjärtats klaffar fungerar som ventiler och blodkärlen fungerar som rör. Vi använder modelleringen för att effektivt kunna mäta och identifiera avvikelser i hjärt- och kärlsystemet. Till exempel vill vi kunna mäta om det finns förtätningar i blodkärl.

Beat Vascular Health är sedan december 2021 en del av Chalmers Ventures inkubator.

De närmsta månaderna kommer företaget att ta fram ett MVP (Minimal Viable Product) som blir ett bevis för att tekniken fungerar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)