JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Waymo ska köra förarlöst i San Francisco

Amerikanska Waymo ska plocka bort teknikern ur framsätet på sina självkörande taxibilar i San Fransisco. 

Det har gått två år sedan Waymo plockade bort all mänsklig personal ur sina självkörande taxibilar i Phoenix, Arizona. Nu är det dags att ta samma steg i San Francisco, Kalifornien. 

Att det sker just nu är en blandning av myndighetstillstånd och att Waymo anser sig tekniskt moget.

I Phoenix är tjänsten öppen för allmänheten, som nu dessutom i en separat nyhet snart kommer att kunna beställa körningar inom ett större område som även inkluderar centrala delar av staden efter att tidigare varit begränsad till förorter.

I San Francisco är det till att börja med endast Waymoanställda som kan beställa en taxi och bli upplockad av ett fordon som är helt tomt. Nästa steg blir att utöka till intresserade som anmält sig och godkänts för deltagande.

Waymo får tillsvidare bara ta betalt av passagerarna om det sitter en tekniker i framsätet beredd att ta över kontrollen.

Konkurrenten Cruise har kört robotaxi med tomt förarsäte i San Francisco sedan slutet av 2020. Tillståndet gäller fem gator, i högst 50 km/h och i vackert väder.  Cruise utnyttjar det dessutom bara nattetid.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)