JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sfärisk lysdiod lyser i Lund

Forskare på Lunds universitet har lyckats tillverka sfäriskt formade LED-ytor. Tillverkningen sker genom en enkel ångreaktion.

– Vi har lyckats tillverka perovskitkvanttrådar i porösa membran av aluminiumoxid. Tack vare en kemisk ångreaktion har vi sedan producerat storskaliga och icke-plana LED-enheter, vilket tidigare gjorts med konventionella halvledare, säger Kaibo Zheng, forskare vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Kaibo Zheng i labbet.

Lundaforskarnas experiment kretsar kring det medelhårda mineralet perovskit som idag anses vara ett lovande material för optokomponenter, men också ett favoritmaterial hos solcellsforskare.

Det är materialets speciella optiska och elektriska egenskaper som forskarna fått upp ögonen för. Samtidigt är materialet känsligt för fukt, vilket är en stor utmaning. Därför har forskarna i den färska studien experimenterat med att kapsla in perovskiten i porösa membran av aluminiumoxid.

Metoden ger två fördelar. Dels skyddar den mot fukt, och dels gör den att det går att tillverka lysdioder med sfärisk form utan att det blir dyrt och komplicerat.

 – Vissa flexibla LED-produkter har redan dykt upp på marknaden. Men dessa tillverkas ofta av optoelektroniska halvledare. Vårt tillvägagångssätt bygger på en enkel kemisk ångreaktion vilket hade kunnat sänka priserna på produkterna avsevärt i framtiden, säger Kaibo Zheng.

I sin studie har Lundaforskarna samarbetat med forskare vid de tre kinesiska universiteten The Hong Kong University of Science and Technology, Southern University of Science and Technology och Sun Yat-sen University.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Photonics (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)