JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Waymo ska köra oövervakat i centrum

Efter att hållit sig i utkanterna av Phoenix ska Waymos självkörande taxi nu ge sig ner i centrum. I bilarna finns ingen övervakande tekniker. 

Det pågår många experiment med självkörande bilar runtom i världen. Normalt sitter en tekniker vid ratten beredd att ta över. 

Men i Phoenix, Arizona, USA, rullar Waymos robotaxibilar tomma i vissa områden. Och nu utvidgas täckningen till att omfatta även Phoenix stadskärna – downtown, midtown och south central.

Anställda på Waymo har sedan två månader kunna beställa robotaxi till centrum, men då har en tekniker från Waymo suttit med i bilen och hjälpt till med körningen. 

Nu ska teknikern bort. Till att börja med får endast Waymopersonal vara passagerare men den restriktionen ska hävas om några veckor.

Övervakade robotaxibilar kommer samtidigt att börja trafikera ett nytt om område, flygplatsen Sky Harbor. Till att börja med enbart med Waymoanställda som passagerare.

I utkanterna av Phoenix har allmänheten kunnat beställa spöktaxi sedan 2020.

Waymos robotaxiflotta i Phoenix består av 300 stycken bilar. De som som kör i centrum är ombyggda Jaguar I-pace. De använder generation fem av Waymos självkörningsteknik.

KÄLLA: Techcrunch

 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)