JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk Risc V har gjort sitt rymddop

Risc V-kärnan Noel V, utvecklad av Cobham i Göteborg, befinner sig nu i omloppsbana. En slovensk nanosatellit använder den på ett FPGA-kort.

Satelliten heter Trisat-R. Den har som huvuduppdrag är att mäta joniserande strålning, men Esa har även adderat några experiment för att testa teknik som ska göra AI-beräkningar mer motståndskraftiga mot strålningen däruppe.

Trisat-R är den första nanosatellit som helt och hållet producerats på universitetet i Maribor i Slovenien. Det skedde i samarbete med Cern och det slovenska företaget Skylabs. 

Datorkortet med FPGA:n som kör Noel V heter Nanophm.

Det har varit kul att kunna skriva att Noel V härmed är den första RIsc V som flyger i rymden, vilket en konkurrerande nättidning påstår. Men så är det tyvärr helt enkelt inte. Elektroniktidningen har från säker källa att andra hunnit före.

På CAES (Cobham Advanced Engineering Solutions) i Göteborg finns en klassisk familj feltoleranta cpu-kärnor kallad Leon. 

Noel är nästa generation av Leon. Namnet är som synes ”Leon” baklänges. Den började utvecklas år 2019.

Leon är överlägset mest rutinerad i rymden – det här är Noels första rymdresa, medan Leon har flugit i 20 år.  Å andra sidan är Noel är helt överlägsen vad gäller tillgång till mjukvara från tredjepart. 

Cobham släppte i februari ett vitpapper om kärnornas framtid (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)