JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snål AI vann Embedded Award

Det kostar 32 µJ och tar 10 millisekunder att avgöra om en människa finns i en kamerabild eller inte. Siffrorna gäller en demonstrator från franska Dolphin och de imponerade så till den grad på juryn att Dolphin fick Embedded World:s startup-pris i juni.

Närmare bestämt gäller siffrorna ett benchmark instiftat av Google under namnet Visual Wake Words detection. I ett annat benchmark, MLcommons MLperf Tiny inference, gör Dolphin av med 12 uJ för att känna igen ett visst nyckelord, den processen tar 3,5 millisekunder.

Dolphin licenserar sin lösning som IP. Det finns en komponent i lösningen som är en matris av 128 stycken neuronacceleratorer, men magin ska ligga i hela systemlösningen, som utnyttjar DMA (perfiferienheter som läser minnet bakom ryggen på cpu:n) och något som Dolphin kallar Near Memory Computing.

Vincent
Huard

– Vi gör AI på milli- och mikrowatt, säger Dolphins teknikchef Vincent Huard till Elektroniktidningen

– Det är för exempelvis små kameror eller mikrofoner, som håller på att bli smarta nu. Smarta sensorer generellt.

De kan inte bara kan reagera på röstkommandon utan ligger till och med konstant och lyssnar efter kommandon.

Och de ska kunna få batteritider på åratal. 

Då vore det energimässigt vansinne att ta en riktig approcessorer i bruk. Istället stoppas det in genialt designade delsystem som i viloläge dra mycket lite ström, men väcker upp varandra i flera steg allteftersom det händer något på ingången som kan vara värt att undersöka närmare för att se om någon möjligen just sagt ”Hey Google” eller liknande.

Detta är den tillämpning av Tiny Raptor som Dolphin lyfte fram mest.  Tiny Raptor kan användas i godtyckligt mikrokontrollerstyrt system – Dolphon har även en sådan produkt, kallad Cameleon.

Andra tillämpningar är brusreducering. Plus att den kan göra vanliga bildalgoritmer som ansiktsidentifiering, objektigenkänning och bildklassificeirng.

Demonstratorn heter VEP och är tillverkad i 22FDX hos  Global Foundries. Den IP som finns att licensera, som alltså VIP baseras på, heter Tiny Raptor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)