JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Det ser ut som om norska battericelltillverkaren Freyr lyckats avyttra halva sin battericellproduktion i Mo i Rana fram till år 2030. Cellerna ska gå till moduler och pack för energilager som Freyr ska tillverka i samarbete med japanska Nidec.

Det här är en jätteorder som betyder att det norska battericellsprojektet i Mo i Rana, kallat Giga Arctic, nu definitivt kan sägas ha gått i hamn.

Det som finns är en definitiv beställning från Nidec på 38 GWh battericeller och en option på att gå vidare upp till 50 GWh. Det senare skulle i så fall utgöra halva Freyrs produktion i Mo i Rana fram till år 2030.

Med tanke på att priset på litium med åren haft en tendens att göra kraftiga rörelser vågar inte Freyr säga något bestämt, men skattar att värdet av 38 GWh-beställningen ligger på minst tre miljarder dollar.

Kul!

Katrin Berntsen

– Tusen tack! Det är en väldigt spännande dag för oss, säger Freyrs mediakontakt Katrin Berntsen.

Är inte detta lite grand som Northvolts VW-ögonblick

– Korrekt, detta säljavtal inkluderar optionsvolymer på upp till 50 procent av vår planerade produktion från Giga Arctic fram till 2030.

Den andra nyheten för dagen är att Freyr och Nidec i ett gemensamt projekt ska integrera dessa battericeller i moduler och pack till batterienergilager. Också den produktionen kommer att ske i Mo i Rana

Tom Einar Jensen

– Partnerskapet matchar vår strategiska avsikt att expandera både upp- och nedströms i batterivärdekedjan bortom bara cellproduktion, kommenterar Freyrs vd Tom Einar Jensen.

Cellproduktionen i Mo i Rana kommer att starta under första halvåret 2024 och produktionen av batteripack och -moduler kommer att rampas upp i takt med den.

Japanska Nidec tillverkar speldosor, osannolikt nog. Men framför allt har företaget ett sortiment av elmotorer och kraftkomponenter för fordon och industri. Företaget har även produkter för automation och processtyrning. Portföljen inkluderar komponenter för elbilsladdare och vindkraftverk. 

Plus förstås batterienergilager. Med en total installerad volym på 1 GWh i bland annat Italien, Frankrike, Tyskland Storbritannien och Finland beskriver sig Nidec som en av de tre ledande leverantörerna inom området.

Nidec kommer härmed att utvidga sin marknad dramatiskt.

Freyr var ett av de första cellfabriksprojekten av de idag cirka tre dussin som startat i Europa efter Northvolt, som tillsammans med Skellefteå tidvis fungerat som mentor för  ”konkurrenten” Freyr och dess hemort Mo i Rana i Norge – den västra ändpunkten av vad som kallats för ”det nordiska batteribältet”.

En skillnad mellan Northvolt och Freyr är att Northvolt primärt ska tillverka elbilsbatterier medan Freyr med tiden talat mer och mer om energilager. Northvolt fick sin motsvarande första jätteorder från tyska biltillverkaren VW, medan Freyr nu alltså definitivt öronmärker upp till halva sin produktion för energilager.

Utöver cellproduktionen i Mo i Rana har Freyr långt framskridna planer på att  bygga cellfabriker i  finska Vasa – den östra änden av batteribältet – och i USA.

Freyrs färdplan talar i nuläget om en total produktionskapacitet på 50 GWh battericeller år 2025, 100 GWh år 2028 och 200 GWh år 2030. 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus