JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patent stoppar GE:s jätteturbin

Tyska Siemens har övertalat en amerikansk domare att förbjuda amerikanska General Electric från att sälja sin största vindturbin Haliade-X i USA. En jury anser att Haliade-X inkräktar på ett patent.

Domaren gör undantag för två vindkraftsparker som redan är under uppbyggnad i New Jersey och Massachusetts – där trumfar klimatet Siemens intellektuella rättigheter.

– Världen står inför en snabbt utvecklande klimatkris. Att försena storskaliga vindkraftsprojekt kan äventyra bekämpandet av krisen, säger William Young, ordförande för en federal domstol i Boston. 

Den som bad domstolen stänga ute Haliade-X från den amerikanska marknaden var spanstyska vindturbintillverkaren Siemens Gamesa, vars huvudägare är tyska Siemens Energy, som knoppades av från Siemens år 2020.

General Electric överväger att överklaga domen, men har även som plan B att omkonstruera Haliade-X så den tar sig runt patentet. 

Nästan all amerikansk vindkraft är idag landbaserad, men i höstas satte USA:s president John Biden som mål att USA skulle ha 30 GW installerad havsbaserad vindkraft år 2030.

På USA:s östkust fanns i juni i år planer på sammanlagt 40 GW. Under 2021 investerades i USA 2,2 miljarder dollar på vindkraft och dess ekosystem.

År 2050 hoppas John Biden att USA ska ha över hundra GW havsbaserad vindkraft.

GE Renewable Energy har gått med förlust de senaste 15 kvartalen och sätter stora ekonomiska förhoppningar på sitt jättekraftverk Haliade-X.

Haliade-X är 260 meter hög och är godkänd för en effekt på 13,6 GW. På ett år alstrar det 74 GWh vilket betyder att det krävs hundra stycken för att ersätta en reaktor på  Forsmark. Bladen är 107 meter långa.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)