JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt finger med i spelet när Nasa valde Risc V

 

Efter Esa har nu även Nasa bestämt sig för att Risc V är rätt cpu-arkitektur för rymden. Men hade det inte varit för ett svenskt rymdbolag hade Risc V inte kanske ens varit med i Nasas uttagning – kanske. Såhär gick det till, enligt uppgifter till Elektroniktidningen.

Nasa har nyligen bestämt att en Risc V-processor ska ersätta den Power PC-processor som varit standard i rymdexpeditioner under de senaste två decennierna. Läs nyheten här! (länk).

Risc V är en relativt ny öppen arkitektur som snabbt nått flykthastighet i flera nischer. Och nu har alltså Nasa funnit att den är av det rätta virket.

Därmed följer Nasa hack i häl på Europa. För det europeiska rymdekosystemet har redan anammat Risc V. En processor från svenska Cobham Gaisler gjorde nyligen sitt rymddop i ett test av rymdorganisationen ESA, och det var inte Risc V:s första rymdresa.

Cobham är ett väletablerat ledande bolag inom rymd-cpu:er och var före Sifive – en av vinnarna av Nasas order – med att erbjuda en Risc V för rymdbruk.

Men när Nasa bad om offerter på en ny rymdprocessor, så fanns  faktiskt Risc V från början inte ens med som alternativ. Utan enbart den privata riscarkitekturen Arm.

Den europeiska rymdflygstyrelsen ESA har länge jobbat med Cobham Gaisler för att koordinera användningen av Risc V i rymden bland europeiska institutioner och bolag. Det resulterade i att ESA informerade Nasa om att europeiska bolag redan hade tagit steget mot Risc V.

– Det hjälpte säkert till med att få Nasa att öppna upp offertförfrågan att också inkludera Risc V, utöver Arm, säger Elektroniktidningens källa.

– Naturligtvis har även Microchip och Sifive lobbat för Risc V hos Nasa. Men stödet för Risc V från ESA går inte att underskatta.

Slutresultatet har nu blivit att Nasa och ESA använder en gemensam cpu-arkitektur för rymdprocessorer. För Risc V innebär det ytterligare ett seger över Arm i kärnornas krig. För Europas och USA rymdindustri innebär det ett gemensamt ekosystem.

– Det kommer att öka utbytet av hårdvara och mjukvara, och samtidigt ge europeiska bolag bättre möjligheter att konkurrera på den amerikanska marknaden.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)