Efter Esa har nu även Nasa bestämt sig för att Risc V är rätt cpu-arkitektur för rymden. Men hade det inte varit för ett svenskt rymdbolag hade Risc V inte kanske ens varit med i Nasas uttagning – kanske. Såhär gick det till, enligt uppgifter till Elektroniktidningen.
Nasa har nyligen bestämt att en Risc V-processor ska ersätta den Power PC-processor som varit standard i rymdexpeditioner under de senaste två decennierna. Läs nyheten här! (länk).
Risc V är en relativt ny öppen arkitektur som snabbt nått flykthastighet i flera nischer. Och nu har alltså Nasa funnit att den är av det rätta virket.
Därmed följer Nasa hack i häl på Europa. För det europeiska rymdekosystemet har redan anammat Risc V. En processor från svenska Cobham Gaisler gjorde nyligen sitt rymddop i ett test av rymdorganisationen ESA, och det var inte Risc V:s första rymdresa.
Cobham är ett väletablerat ledande bolag inom rymd-cpu:er och var före Sifive – en av vinnarna av Nasas order – med att erbjuda en Risc V för rymdbruk.
Men när Nasa bad om offerter på en ny rymdprocessor, så fanns faktiskt Risc V från början inte ens med som alternativ. Utan enbart den privata riscarkitekturen Arm.
Den europeiska rymdflygstyrelsen ESA har länge jobbat med Cobham Gaisler för att koordinera användningen av Risc V i rymden bland europeiska institutioner och bolag. Det resulterade i att ESA informerade Nasa om att europeiska bolag redan hade tagit steget mot Risc V.
– Det hjälpte säkert till med att få Nasa att öppna upp offertförfrågan att också inkludera Risc V, utöver Arm, säger Elektroniktidningens källa.
– Naturligtvis har även Microchip och Sifive lobbat för Risc V hos Nasa. Men stödet för Risc V från ESA går inte att underskatta.
Slutresultatet har nu blivit att Nasa och ESA använder en gemensam cpu-arkitektur för rymdprocessorer. För Risc V innebär det ytterligare ett seger över Arm i kärnornas krig. För Europas och USA rymdindustri innebär det ett gemensamt ekosystem.
– Det kommer att öka utbytet av hårdvara och mjukvara, och samtidigt ge europeiska bolag bättre möjligheter att konkurrera på den amerikanska marknaden.