JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Reveal: Processorn i världens första Risc V-laptop

Det är en TH1520 från Alibaba. En laptop med en processor i den nya arkitekturen Risc V har gått att beställa i sedan i juli. Men processorns identitet har varit grisen i säcken fram tills nu.

TH1520 i sig är känd. Den avslöjades i en lansering i slutet av augusti som den första processorn tillverkad i Wujian 600, ett ny utvecklingsplattform från Alibaba för edge-kretsar.

Så hemlighetsmakeriet kring Roma, som laptopen heter, var kanske bara till för att invänta den lanseringen?

Roma har brottats med grafiken och rapporterade först i slutet av september att det lyckats få igång Ubuntu 22.04. Appar som använder grafikbiblioteket Mesa fungerar medan X11 fortfaramde strular.

Processorer i arkitekturen Risc V dyker upp i nisch efter nisch, och nu kan du alltså snart ha den i en egen laptop.

Det finns idag endast två aktiva person­datorar­kitek­turer: x86 och Arm. När fanns det senast en tredje?

En varning är på sin plats för att målgruppen för Roma är utvecklare. Den har bara kunnat köra Linux Ubuntu i några veckor, och fortfarande fungerar det bara delvis.

Processorn TH1520 är klockad till 2,5 GHz och är byggd kring en fyrkärnig Alibaba-cpu vid namn Xuantie C910 med L2 cache på upp till 8 Mbyte, rörledning på 12 steg och en strömförbrukning på 200 μW/MHz per kärna.

TH1520 innehåller en grafikkärna och en neuronkärna från amerikanska Imagination. Roma är alltså AI-accelererad. Neuronkärnan anges ha en prestanda 4 Tops. I specifikationen listas den under rubriken ”videobearbetning”.

Roma kan koda 4K-video i 75 bilder per sekund. Den har gigabit Ethernet, Wifi 5 och USB 3.0-portar på 5 Gbit/s. Vikten är 1,7 kg och batteritiden är 10 timmar. Den laddas via USB-C.

Primärminnet är på upp till 16 GByte LPDDR4 eller LPDDR4X och sekundärminnet på 256 GByte.

Roma tillverkas i ett samarbete mellan två kinesiska företag: Deep Computing och Xcalibyte. Leveranserna inleds detta kvartal.

Deep Computing meddelar att den beställts av ”hundratals” varav en klar majoritet är från utanför Kina.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)