JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Reveal: Processorn i världens första Risc V-laptop

Det är en TH1520 från Alibaba. En laptop med en processor i den nya arkitekturen Risc V har gått att beställa i sedan i juli. Men processorns identitet har varit grisen i säcken fram tills nu.

TH1520 i sig är känd. Den avslöjades i en lansering i slutet av augusti som den första processorn tillverkad i Wujian 600, ett ny utvecklingsplattform från Alibaba för edge-kretsar.

Så hemlighetsmakeriet kring Roma, som laptopen heter, var kanske bara till för att invänta den lanseringen?

Roma har brottats med grafiken och rapporterade först i slutet av september att det lyckats få igång Ubuntu 22.04. Appar som använder grafikbiblioteket Mesa fungerar medan X11 fortfaramde strular.

Processorer i arkitekturen Risc V dyker upp i nisch efter nisch, och nu kan du alltså snart ha den i en egen laptop.

Det finns idag endast två aktiva person­datorar­kitek­turer: x86 och Arm. När fanns det senast en tredje?

En varning är på sin plats för att målgruppen för Roma är utvecklare. Den har bara kunnat köra Linux Ubuntu i några veckor, och fortfarande fungerar det bara delvis.

Processorn TH1520 är klockad till 2,5 GHz och är byggd kring en fyrkärnig Alibaba-cpu vid namn Xuantie C910 med L2 cache på upp till 8 Mbyte, rörledning på 12 steg och en strömförbrukning på 200 μW/MHz per kärna.

TH1520 innehåller en grafikkärna och en neuronkärna från amerikanska Imagination. Roma är alltså AI-accelererad. Neuronkärnan anges ha en prestanda 4 Tops. I specifikationen listas den under rubriken ”videobearbetning”.

Roma kan koda 4K-video i 75 bilder per sekund. Den har gigabit Ethernet, Wifi 5 och USB 3.0-portar på 5 Gbit/s. Vikten är 1,7 kg och batteritiden är 10 timmar. Den laddas via USB-C.

Primärminnet är på upp till 16 GByte LPDDR4 eller LPDDR4X och sekundärminnet på 256 GByte.

Roma tillverkas i ett samarbete mellan två kinesiska företag: Deep Computing och Xcalibyte. Leveranserna inleds detta kvartal.

Deep Computing meddelar att den beställts av ”hundratals” varav en klar majoritet är från utanför Kina.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)