JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smarta hem: Ikea släpper hubb för Matter

Idag börjar Ikea sälja en hubb som stödjer Matter, den nya standarden för smarta hem. Matter stöds av alla de stora IT-jättarna plus en lång rad andra storföretag inklusive Ikea och Assa Abloy.

– Som medverkande till utvecklingen av Matter är vi på Ikea stolta över att vara en del av att göra det möjligt för olika smarta produkter att interagera med varandra och ge fler möjligheter till smarta hem för de många människorna över hela världen. På Ikea kommer vi att arbeta mot Matter-certifiering steg för steg, och den första uppdateringen förväntas under de närmaste månaderna. Vi har bara börjat, säger Ikeas Rebecca Töreman i ett pressmeddelande.

Företaget lanserar både en mobilapp och en hubb kallad Dirigera som kostar 699 kronor för att koppla ihop och styra saker i hemmet. Det kan bland annat vara lampor, högtalare, luftrenare och persienner.

Tanken med Matter är att enskilda givare av alla slag ska kunna kommunicera via standarden med tjänsteplattformar från konkurrerande leverantörer. Visionen är att ett ekosystem etableras med hundratals eller möjligen tusentals konkurrerande leverantörer av tjänster och produkter som alla använder Matterstandarden.

Matter är IP-baserat och utvecklat för att stödja många olika produkttyper och olika användningsområden med säker och tillförlitlig kommunikation.

Oktobernumret av Elektroniktidningen har en längre artikel om standarden. Prenumerara idag så får du den digitala tidningen med artikeln i morgon tisdag (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus