JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ford och VW lägger ner sitt självkörningsbolag

Ford och VW lägger ner sitt gemensamma bolag Argo, som utvecklar självkörande bilar. 

– I samråd med våra aktieägare har beslutet fattas att Argo AI inte kommer att fortsätta sin verksamhet som företag, säger en talesman för Ford.

Beskedet till personalen kom igår amerikansk tid. Delar av personalen kommer att få liknande jobb hos VW och Ford. Övriga får sparken med avgångsvederlag.

Ford köpte det helt nyfödda Argo i början av 2017 för en miljard dollar. Det bestod av två avhoppare från Google respektive Uber. 

Ford hoppades att Argo skulle har självkörning redo år 2021, men konstaterar att Argo missat denna deadline och inte lyckats locka fler investerare. 

– Fullt autonoma fordon i stor skala ligger långt in i framtiden och är inte en teknik vi nödvändigtvis behöver utveckla själva, kommenterar Jim Farley, Fords vd.

Det var inget ovanligt med den entusiasmen på den tiden – GM köpte Cruise, Delphi köpte Nutonomy (numera Motional) och Amazon köpte Zoox. De finns alla fortfarande kvar på banan.

VW investerade 2,6 miljarder dollar i Argo år 2020.

VW har inte gett upp egen utveckling av självkörning utan startade nyligen dotterbolaget Cariad med en egen investering på 2,3 miljarder dollar, för utveckling av  självkörning tillsammans med kinesiska Horizon Robotics.


BILDER: Argo, Dall-E

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)