JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 20 spöktaxi ska rulla i Peking

Taxibilar som rullar på gatorna med tom förarstol – det har aldrig synts i Peking förut. Men snart kommer Baidu och Pony att sätta in vardera tio sådana bilar i trafik.

Det sker efter att Peking till slut gett tillstånd. Tekniker måste fortfarande finnas i bilen. 

Kinesiska myndigheter och kinesisk självkörningsföretag tycks jobba efter exakt samma mallar som USA när det gäller försiktighet i att rulla ut robottaxibilar.

Steg för steg utökar först myndigheterna vad som är tillåtet, varefter företagen steg för steg implementerar de nya tillstånd som de fått. Och för varje sådant mikrosteg kan tidningarna skriva ”Nu kör bilarna själva” – många notiser blir det till slut.

Det som sedan igår blev tillåtet i Peking är alltså att evakuera förarstolen. Sedan april har flera företag utnyttjat sina tillstånd att låta robottaxibilar köra sig själva i Peking. Men då med en tekniker i framsätet för att kompensera när taxibilarna beter sig underligt eller ibland till och med kanske farligt i trafiken.

Baidu och Pony deklarerade i varsin pressrelease att de kommer att sjösatta tio bilar vardera som utnyttjar det nya tillståndet. Det gäller inom ett specificerat område på 60 kvadratkilometer.

För Baidu är det Peking som är nyheten. Baidu – eller snarare dotterbolaget Apollo Go – kör sedan tidigare med tom förarstol i Chongqing och Wuhan.

Ytterligare tillstånd som myndigheterna bollar med både i USA och Kina är exempelvis vilka klockslag som bilarna får köra själva och om de får ta betalt eller inte.

Vad gäller Baidu så får bolaget ta betalt för robotaxi på fem orter i Kina: Peking, Chongqing, Wuhan, Changsha, Hefei och Yangquan.

Baidus spöktaxi i Peking heter Apollo Moon – se bilden ovan!

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)