JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smarta elmätare ersätter smarta elmätare

Fram till 2027 kommer ytterligare drygt 100 miljoner smarta elmätare att installeras i Europa. En betydande andel ersätter befintliga smarta elmätare av första generationen.

Mer än 56 procent av elkunderna i Europa har idag en smart elmätare, jämfört med 53 procent för ett år sedan. Antalet smarta elmätare är i Europa därmed drygt 170 miljoner. 

Under de kommande åren kommer antalet att öka i stort sett linjärt för att år 2027 vara drygt 240 miljoner, vilket motsvarar 74 procent av elkunderna.

De stora volymerna i utbyggnaden kommer att komma från stora utbyggnader i Storbritannien, Polen och så småningom även Tyskland och Grekland. Det sker även rikstäckande utbyggnader i flera små och medelstora länder. 

Många områden i västra och norra Europa är i stort sett klara med sin utbyggnad, så fram till 2027 kommer det främst att vara länder i öst och sydöst som tar emot de stora volymerna.

Samtidigt är det ett antal länder som kommer att rulla ut sin andra generation av smarta elmätare, bland dem Italien, Norden, Spanien och Nederländerna. Det ser man i prognosen på att det totala antalet installerade smarta elmätare kommer att växa med cirka 70 miljoner – samtidigt som  drygt 100 miljoner kommer att levereras.  

Även antalet smarta gasmätare ökar. År 2027 kommer de att vara 76 miljoner stycken från 50 miljoner idag.

Statistik och prognoser kommer från Bergh Insight som följt utvecklingen sedan företagets start 2004.

Alla siffror gäller ”EU27+3”, det vill säga EU-länderna plus Storbritannien, Norge och Schweiz.

En tekniktrend är att allt fler elmätare ansluts trådlöst direkt till elleverantören via mobilnätet  – från 33 procent år 2021 till 57 procent år 2027.

Leveranserna av  smarta elmätare som använder NB-IoT och LTE-M förutspås växa med 18 procent årligen, från 1,4 miljoner enheter 2021 till 3,7 miljoner 2027.

Här är en länk till en sammafattning av rapporten (länk). Den kompletta rapporten kostar 18 000 kronor.

BILD: DALL-E

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus