JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Britishvolt har kollapsat

I princip alla 300 anställda friställs på brittiska cellfabriksprojektet Britishvolt, efter att ägarna tackat nej till två erbjudanden om uppköp.

Britishvolt har satts under förvaltning idag. Det rapporterar flera brittiska medier. 

Det kommer inte som en överraskning. Att projektets ekonomi svajade blev känt i somras. Nu finns återigen inga pengar kvar. Personalen har tidvis gått på halv lön och den tidiga investeraren Glencore sköt i november till lite räddningspengar.

Två sista eventuellt räddande erbjudanden om uppköp i förra veckan gick inte att tacka ja till. 

I förra veckan erbjud sig en investerare, Dealab, att köpa 95 procent av Britishvolt för 30 miljoner pund. Ett snabbt organiserat motbud på samma belopp från nuvarande ägare nöjde sig med 92,5 procent. 

Erbjudandena motsvarade en tjugofemtedel av vad Britishvolt värderades till för ett år sedan.

Tidningen The Guardian har källor som säger att räddningsplankan föll på att det inte gick att försäkra sig om att de potentiella köparna hade resurser att göra de ytterligare investeringar som skulle krävas.

Vid det här laget skulle företaget egentligen redan ha fått en injektion statliga pengar. Problemet är att Britishvolt inte lyckats checka av de milstolpar som krävts för detta.

Företaget hade egentligen alla förutsättningar för att lyckas. Det var tidigt ute bland de europeiska batteriprojekten, det hade hittat en sajt med ett drömläge i Blyth, och det hade allt tänkbart stöd från den brittiska regeringen, som har en bilindustri att rädda inför elektrifieringen.

Britishvolt grundades av en svensk entreprenör, Lars Carlström. Läs Elektroniktidningens intervju med honom från år 2020.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)