JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kyler processorer: Mems-bolag tar in en miljard

Placera Mems-fläkten ovanpå processorn så kan den köra i turboläge dubbelt så länge som annars. Tekniken kommer från det amerikanska uppstartsföretaget Frore Systems som tagit in 100 miljoner dollar i en C-runda.

De nya Mems-fläktarna kan bland annat användas i tunna, bärbara datorer. Som exempel tar Frore en 13-tumsdator som är 11 millimeter tjock och har ett effekttak på 10W. Genom att addera fyra stycken Airjet Mini, som är tillräckligt låga för att inte öka tjockleken på datorn, går det öka effekttaket för processorn till 20 W. Ljudnivån ligger på 27 dBA vilket motsvarar en viskning på nära håll.

Airjet Mini är cirka 3 x 4 centimeter men bara 2,8 millimeter tjock. Den suger in luft på ovansidan med hjälp av mikromekaniska membran som vibrerar med en frekvens över 20 kHz (ultraljud). Luften pressas mot processorns yta och leds sedan bort mot ena kanten.

Med en omgivningstemperatur på 25 grader och 85 grader på processorns yta kan en kylare leda bort 4,25 W samtidigt som den drar 1W.

Det finns också en större version av kylaren som är cirka 3x7 cm.

Produktionen sker i Taiwan och ska komma igång under innevarande kvartal.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)