JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo skaffar ny självkörningspartner

Kanadensiska Waabi och Volvo Group ska tillsammans utveckla teknik för självkörande lastbilar. Wabi får en investering av Volvo Group Venture Capital.

Waabi använder AI för utveckla en virtuell förare för kommersiell självkörning av lastbilar.

– Vi är imponerade av vad de har åstadkommit och tror att Volvokoncernen kan tillföra betydande strategiskt värde i utvecklingen av deras verksamhet, säger Martin Witt, vd för Volvo Group Venture Capital.

Det är idag främst lastbilar som står för godstransport, och den fortsätter att öka från år till år.

Helt autonoma lastbilstransporter är viktiga för att ge ytterligare kapacitet, enligt Volvokoncernen. Det höjer även säkerheten och effektiviteten, och underlättar för föraren på krävande rutter.

– Partnerskap och investeringar är nyckeln till att kommersialisera autonoma transportlösningar i en större skala, säger Nils Jaeger, vd för Volvo Autonomous Solutions.

Waabi presenterade nyligen Waabi Driver, kärnan i en skalbar automationslösning för lastbilar. 

Waabi World är en simulator för Waabi Driver där den kan provköra olika scenarier för att finslipa sina körkunskaper och bana väg för autonoma lastbilstransporter i större skala.

– Automation kommer en dag att förändra lastbilstransporter och logistik, men branschen har ännu inte lyckats lösa denna utmaning, säger Raquel Urtasun, grundare och vd för Waabi.

Transaktionen har ingen betydande inverkan på Volvokoncernens resultat eller finansiella ställning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)