JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nästa brittiska gigafabrik är amerikansk

Den amerikanska batteritillverkaren Nanotech Energy investerar dryga tio miljarder kronor i en litiumjoncellfabrik i Storbritannien.

Nanotech bygger idag en cellfabrik i Storey County i Nevada, där produktionen ska starta år 2024. Platsen för den brittiska fabriken är inte bestämd. Sju orter har anmält sitt intresse.

Nanotech räknar upp fordon som ett av tillämpningsområdena för sina batterier. Storbritannien har problem med sin kommande självförsörjning av battericeller sedan den som skulle bli först på banan med en gigafabrik för bilbatterier, Britishvolt, kastade in handduken i förra veckan.

Britishvolt hade hittat ett fantastiskt läge för sin fabrik i Blyth och den övergivna tomten finns säkert bland de som Nanotech undersöker.

Elektroderna i Nanotechs battericeller är grafenbaserade. Cellerna hävdas vara säkrare och kraftfullare än konventionella litiumjonbatterier. De ska kunna fungera mellan -40°C och +60°C.

Vill du undersöka kemin så finns idag prototypa 18650-celler att beställa.

– Efter mer än sju år av forskning och utveckling är Nanotech Energys icke brandfarliga litiumjonbatterier bland de säkraste och mest miljövänliga alternativen på marknaden, säger Nanotechs vd Jack Kavanaugh

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)