JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Recharge har ett litiumkontrakt

Den blivande nya ägaren till det första brittiska gigafabriksprojektet, Recharge, har har redan skridit till verket och skrivit kontrakt med en litiumleverantör, Tees Valley Lithium. De har något gemensamt.

De syr båda ihop det australiska och det brittiska batteriekosystemen.

Tees Valley Lithium kommer att hämta litium från Australien och sitt moderbolag ALK, och raffinera det till litiumhydroxid i  nordöstra England.

Samtidigt är Recharge är ett australiskt bolag som nu ska bygga cellfabriker parallellt i Australien och Storbritannien.

Allas ögon är på Recharge Inustries, den nya ägaren till batteriprojektet i Blyth, Storbritannien, känt som Britishvolt tills det kollapsade – det första europeiska cellfabriksprojektet att göra detta.

Recharge har nu fått ett kontrakt att få sin litiumhydroxid  från nordöstra England i produktion av Tees Valley Lithium. Anläggningen kommer att leverera både till Blyth och till Geelong, Australien, där Recharge planerar ytterligare en cellfabrik.

Avtalet är preliminärt till dess att alla papper mellan Recharge och Britishvolts förvaltare är undertecknade. Men att Recharge så snabbt kunde knyta den här viktiga kontakten med en lithiumproducet är gissningsvis ett av skälen till att Recharge överhuvudtaget valdes ut till att få överta anläggningen i Blyth.

I Australien bryts 52 procent av världens Litium. Men alltihop skeppas idag utomlands. Det mesta går till Kina som tar hand om mer än hälften av jordens litiumprocessning, ännu mer om du bara räknar material av batterikvalitet.

Ett försök till förändring är på gång. Australiens första egna litiumhydroxid producerades i Kwinana i somras.

Tees Valley Lithium räknar med att kunna börja producera litiumhydroxid i nordöstra England år 2025.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)