JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Realtid i fokus för 6G-projekt

Ericsson har slagit sig ihop med KTH och åtta andra partners i ett treårigt EU-projekt för att undersöka hur 6G ska klara deterministiska uppgifter.

Deterministic6G har en budget lite drygt 60 miljoner kronor. Precis som namnet antyder är uppgiften att undersöka om det går att skapa kommunikation med garanterad fördröjning och tillförlitlighet i de kommande 6G-näten.

Den här typen av kommunikation behövs bland annat för att kunna styra fabriker, för självkörande fordon, inom sjukvården och för nya typer av nöjesupplevelser.

Ericsson och Orange står för nätverkskunnandet medan B&R, Iuvo och SSSA tillför visionära applikationer. Från forskarvärlden deltar KTH, universitetet I Stuttgart och Silicon Austria Labs. Desstom deltar två innovative småföretag I form av Cumucore och Montimage.  

Fokus för projektet är att undersöka hur framtida 6G-nät kan samspela med realtidsnät som TSN, Time Sensitive Networking. Utmaningen är att mobilnäten kan ha slumpmässiga variationer i prestanda vilket inte är förenligt med realtidstillämpningar.

Projektet ska tackla problemet genom en kombination av nya trådlösa transmissionsmetoder och maskininlärningsalgoritmer. Resultatet ska bli ett deterministiskt 6G-nät.

I tillägg till det ska man titta på nya sätt för tidsynkronisering av nätverksnoderna, säkerheten i näten liksom hur man kan addera noder med beräkningskapacitet ute i näten.

Ytterligare en aspekt är om näten kan göras uppmärksamma på att förändringar i fördröjningar och tillförlitlighet kan påverka de applikationer som körs på dem. 6Gä-näten kommer att ha mycket mer finfördelad information om detta.

Mer om projektet finns här: (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)