JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VW:s första ickeeuropeiska cellfabrik byggs i Kanada

Det har bara gått en vecka sedan VW meddelade hur frestat det var av USA:s frikostiga industrisatsning IRA. Nu meddelar VW att det bygger sin nästa gigafabrik i St. Thomas, Ontario, Kanada. 

Kanada ligger visserligen inte i USA, men delar av IRA omfattar hela Nordamerika. VW bygger en försörjningskedja för batteriråmaterial  i Kanada i ett samriskföretag med LG Chem och Stellantis. Därmed blir batterierna nordamerikanska vilket ger VW rätt till subventioner för de elbilar VW producerar i USA.

– Cellerna vi planerar att producera i Kanada borde göra de elbilar som vi bygger i Nordamerika generellt kvalificerade för USA:s IRA konstaterar en VW -talesperson för Elektroniktidningen. 

Sedan förra sommaren har VW en producerande ID4-fabrik i Chattanooga. Den har för närvarande en kapacitet på 7500 bilar i månaden och kommer att hämta batterier från anläggningen i Ontario när den finns.

Även en VW Scout-fabrik som byggs i South Carolina och ska vara klar 2026, kommer att få batterier från Ontario.

Elektroniktidningen hittar ingen uppgift om hur stor Ontariofabriken ska bli. Men år 2030 kommer VW:s behov av batterier till nordamerikanska projekt att ligga mellan 60 och 100 GWh. 

Det är VW:s dotterbolag Power Co som bygger alla VW:s cellfabriker. År 2027 ska produktionen starta i Ontario.

Enligt nyhetsbyrån Returs ger placeringen även kanadensiska subventioner från Kanada som har en fond på flera miljarder dollar för ”grön” teknik.

Kanads teknikutvecklingsminister hävdar att cellfabriken i Ontario den största investeringen någonsin i kanadensisk fordonsindustri.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus