JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Straffad: Så bröt Seagate mot USA:s bojkott

Amerikanska Seagate betalar 300 miljoner dollar i en uppgörelse med det amerikanska handelsdepartementet för att ha sålt hårddiskar till bojkottade kinesiska Huawei.

Enligt Bis (Bureau of Industry and Security på USA:s handelsdepartement) har Seagate sålt hårddiskar som tillverkats med hjälp av amerikansk teknik till Huawei.

Seagate går med på en förlikning där företaget betalar 300 miljoner dollar till Bis för att ha sålt 7,4 miljoner hårddiskar för drygt 1,1 miljarder dollar till Huawei mellan 17 augusti 2020 och 29 september 2021.

Bakgrunden är att USA begränsar kinesiska Huaweis möjligheter att bedriva verksamhet, bland annat med hänvisning till att företaget brutit mot amerikanska lagar. En av USA:s åtgärder är en lag som förbjuder försäljning av utvalda amerikanska produkter till Huawei.

Så hur kunde Seagate, ett amerikanskt företag, så öppet trotsa den amerikanska regeringen? 

Seagate hävdade ända till i höstas att det följde alla regler. Men Seagate har inte tagit hänsyn till att förbudet enligt Bis även gäller produkter tillverkade med amerikansk teknik. Bis konstaterar att Seagate under tillverkningen använt utrustning som varit av amerikanskt ursprung och dessutom per definiton är ”väsentlig” för tillverkningen:

• Ett laserbaserat ytinspektionssystem för att upptäcka och klassificera kritiska defekter på hårddiskars substrat och media, som mikrogropar, bulor och partiklar.

• Utrustning för IBE (Ion Beam Etch), IBD (Ion Beam Deposition) och PVD (Physical Vapor Deposition) vid tillverkningen av hårddiskarnas wafers och glidare.

När anklagelsen från Bis publicerades av Seagate i oktober 2022, så ansåg sig Seagate ha följt embargot. Men nu har Seagate skrivit under på att det är Bis lagtolkning som gäller.

– Vid den tidpunkt då vi sålde hårddiskarna i fråga trodde vi att vi följde alla relevanta lagar kring exportkontroll, kommenterar Seagates vd Dave Mosely.

– Trots det har vi bestämt oss för att den bästa lösningen är att samarbeta med Bis för att få ett slut på ärendet.

Om Seagate inte hade gått med på en uppgörelse så skulle Bis ha åtalat Seagate för upp till 429 brott mot embargot.

Beloppet kommer att betalas kvartalsvis med 15 miljoner dollar under fem år.

De två stora konkurrenterna Toshiba och Western Digital avbröt försäljningen till Huawei när det sattes på USA:s svarta lista år 2019. Seagate blev därmed ensam leverantör av hårddiskar till Huawei och skrev i december 2020 ett treårigt avtal om att vara ”strategisk leverantör” till Huawei.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)