JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finlands andra cellfabrik byggs i Kotka

Den lilla finska staden Kotka får en battericellsfabrik på 27 eller 40 GWh i ett samarbete mellan statliga Finnish Minerals Group och en ännu hemlig partner.

Vd för FMG, Matti Hietanen, skrev i förra veckan under ett avsiktsförklaring om att bygga en fabrik för battericeller i Kotka på Finlands södra kust.

Fabriken ska byggas tillsammans med en ”välkänd internationall partner” som ännu inte fattat ett formellt beslut. Men enligt vd:n är Kotka den enda kvarstående kandidaten i Finland.

En reservation är möjligen att miljökonsekvenserna inte kommer att vara färdigutredda förrän i mitten av nästa år.

Investeringen som krävs är 30 eller 45 miljarder kronor – 1 krona per watt – vilket gör fabriken till den dyraste industriinvesteringen någonsin i Finland, bortsett från kärnreaktorn Olkiluoto 3.

Antalet direkta arbetstillfällen som skapas blir 1500 eller 2500, kanske 10 000 om indirekta arbeten adderas till summan. Kotka har idag drygt 50 000 invånare.

Fabriken byggs på 140 hektar i industriområdet Keltakallio. Intill byggs en anläggning för produktion av katodmaterial.

I fabriken sätts battericellens delar – katod, anod, elektrolyt och separator – samman till battericeller som sedan sätts samman till batteripack för främst elbilar.

Pertti Kauranen, professor i energilagring på LUT (tekniska universitetet i Lappeenranta-Lahti) konstaterar att den finska värdekedjan för batterier är komplett.

Pertti Kauranen

– Det här låter verkligen bra. Vi bryter batterimineraler, producerar batterikemikalier och har företag som Valmet Automotive som gör battericeller till batterimoduler. Det enda som har saknats är en cellfabrik – så välkommen! säger han till finska tevekanalen YLE.

Det planeras redan sedan tidigare en battericellsfabrik i Finland, i Vasa, av norska Freyr.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)