JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: Microsoft utvecklar eget AI-chip

Amerikanska programvaruföretaget Microsoft utvecklar en egen AI-serverprocessor för att utmana Nvidias dominans. Det skriver tidningen The Information.

Det är genombrottet för chattbottar och andra AI-tillämpningar av stora språkmodeller som får Microsoft att lägga i en högre växel i ett projekt som sägs ha pågått sedan 2019 under namnet Athena. Nu testas Athenaprocessorerna bland annat på Open AI.

I januari investerade Microsoft 10 miljarder dollar i Open AI, programutvecklaren bakom den berömda konversationsmaskinen Chat GPT vars verbala förmåga är så högtstående att den utan problem kan imitera en människa.

Microsofts molntjänster – för egna och andras tjänster – vore andra uppenbara avnämare för ett eget AI-chip. 

Träningen av de största neuronnäten bakom språkmodellerna kostar miljarder kronor och sker på processorer från Nvidia, som dominerat marknaden ända sedan djupa neuronnät fick sitt kommersiella genombrott på tiotalet.

Det finns gott om projekt för att utveckla AI-serverprocessorer som utmanar Nvidia. Google är inne på tredje generation av sin processorfamilj Tensor.

Open AI:s behov av AI-processorer för neuronnätsträning tros ligga på cirka 30 000 exemplar av Nvidias förra generation AI-processor A100.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)