JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Köpfest bland SiC- och GaN-bolagen

Svenska Epiluvac och Norstel tillhör två av de mindre företagen inom kiselkarbid- och galliumnitridområdet som blivit uppköpta de senaste åren. Analytikerna på Trendforce konstaterar att aktiviteten accelererat i takt med att efterfrågan på komponenter med brett bandgap tagit fart.

Klicka för större bild!

Elektrifieringen av fordon i kombination med utbyggnaden av förnybar kraft har eldat på efterfrågan på kraftkomponenter i SiC och GaN vilket i sin tur har lett till att framförallt större bolag köpt mindre bolag med kompletterande teknik.

Dessutom sker en vertikal integration där de större företagen kontrollerar hela kedjan från tillverkning av wafers över komponenter till kapsling.

Marknaden förväntas växa med 41,4 procent i år till 2,28 miljarder dollar och med 35 procent de kommande åren för att vara värd 5,33 miljarder dollar år 2026 spår Trendforce.

Analyshuset konstaterar att det mellan åren 2006 till 2017 bara skedde en affär vartannat år. Dåvarande Fairchild köpte exempelvis den svenska kiselkabidspecialisten Transic år 2011.

Från år 2018 har det skett sex affärer per år konstaterar Trendforce. Exempelvis köpte ST Microelectronics Norrköpingsbaserade Norstel i två steg 2019 och 2020 medan amerikanska Veeco förvärvade epitaxispecialisten Epiluvac så sent som i februari i år.

Den senare affären visar att inte bara halvledarbolagen deltar i köpfesten, även utrustningstillverkarna ser behovet av kompetens inom området.

Bloginlägget från Trenforce finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)