JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första mobilsamtalet via satellit

Med en helt vanlig Samsung Galaxy S22 genomförde amerikanska AST Spacemobile igår ett röstsamtal från USA till Japan. Det ovanliga, samtalet gick via en av företagets satelliter.

AST Spacemobile började ifjol att skjuta upp lågtflygande satelliter som bland annat innehåller en basstation från Nokia och en antenn med en yta på 64 kvadratmeter. Systemet gör det möjligt att ringa och surfa med helt vanliga mobiler på platser som idag saknar mobilnät.

Företaget ska inte bygga något eget mobilnät på jorden utan samarbetar med olika operatörer som hanterar kunderna och kopplar om trafiken via satelliterna när så är lämpligt. På listan finns jättar som AT&T, Vodafone, Telefonica, Telstra och Rakuten. Tillsammans har de över 1,8 miljarder abonnenter.

Samtalet igår från AST:s kontor i Midland, Texas, till Rakuten i Japan, gick via AST:s satellit BlueWalker 3. AT&T stod för det nödvändiga spektrumet i USA och telefonen var en Samsung Galaxy S22.

Dessutom testades bland annat signalstyrkan i upp- och nedlänk liksom datatakter för 4G och 5G. Inget sägs dock om resultaten. AST har tidigare sagt att den kommer att ligga uppåt 120 Mbit/s och att fördröjningen blir 20-40 millisekunder.

Kommunikationen måste också kunna hantera dopplerskiftet från den höga hastigheten hos satelliterna.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)