JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prevas vill ta över Unibaps industriverksamhet

Uppsalaföretaget Unibap är mest känt för sin rymdelektronik men sysslar också med automatisering av industriprocesser. Den delen av verksamheten ska nu överlåtas till konsultbolaget Prevas samtidigt som Unibap är i behov av mer kapital.

Under de senaste åren har företagets rymdverksamhet vuxit sig allt större och står idag för nära 90 procent av bolagets verksamhet. Bland annat har företaget utvecklat en kraftfull och strålningshärdig satellitdator.

Men det är Unibaps kunnande inom datorseende baserad på AI och maskininlärning som lockar Prevas.

Den används bland annat i svenska Ekobots ogräsrobot för automatiserat precisionsjordbruk. Företaget har även erbjudanden kring seende industrirobotar och har bland annat tidigare haft ett samarbete med batteritillverkaren Northvolt kring automatiserad demontering av batterier.

Samtidigt är bolaget i behov av mer pengar. I ett första steg har aktiekapitalet säkrats genom en så kallad riktad kvittningsemission till storägaren Cidro Förvaltning men mer pengar kommer att behövas framöver.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus