JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förenklad fjärrkontroll säkrade finalbiljetten

En lättanvänd fjärrkontroll till TV:n blev UF-företaget Full Koll UF:s biljett till riksfinalen i Ung Företagsamhet 2023. Full Koll UF korades till Årets UF-företag i Stockholm och i riksfinalen på Älvsjömässan tävlade laget med ett trettiotal andra distriktsmästare om att bli Årets UF-företag i Sverige.

– Såvitt vi vet är vi det enda UF-företaget i år som har tagit fram en egen elektronik­produkt, berättar Hugo Frisk som är teamets elektronikspecialist.

Och fjärrkontrollen är verkligen egen, från det egendesignade kretskortet där komponenterna löds på plats för hand till det 3D-printade skalet med stora och tydliga knappar.

Idén föddes när en äldre släkting till Hugo Frisk drabbades av stroke för ungefär ett år sedan. Efteråt hade han problem att hantera sina normala fjärrkontroller.

– Det är inte så konstigt, säger Hugo Frisk, med tanke på hur många – och små! – knappar de båda fjärrkontrollerna hade. Vår fjärrkontroll har 20 knappar och ersätter båda de han har haft tidigare.

Arbetet inleddes mitt i den värsta kretsbristen under 2022, vilket var en extra utmaning; Hugo Frisk kollade ständigt Mousers sajt på jakt efter de komponenter som behövdes.

– Det gick knappt att hitta en MCU, men plötsligt en dag fanns det 100 ex av en så jag köpte 50 direkt. Nästa dag var de slut igen.

På så sätt kom fjärrkontrollen att byggas på en 8-bitars ATtiny1604 från Microchip som körs i 16 MHz. En fjärrkontroll till TV:n behöver egentligen inte särskilt mycket processorkraft, men det var ändå knappt att den här processorn klarade av att leverera.

– Helst hade jag velat sänka klockfrekvensen för att få bättre batteritid, säger Hugo Frisk, men då hann den inte med att spela in signalerna när vi skulle programmera den.

Varje fjärrkontroll 3D-printas för sig och materialet, PLA-plast, är baserat på majs­stärkelse och sålunda nedbrytningsbart när det en dag blir dags för återvinning.

– Vi använde skolans 3D-skrivare till att börja med, men tyckte att vi fick bättre resultat med en egen skrivare som vi har full kontroll över, säger Richard Appelberg som har ansvarat för design och produktion.

Med tanke på att den primära ­målgruppen är äldre personer har man lagt en hel del arbete på designen. De stora knapparna är nämnda, men hela fjärrkontrollen är rejäl och greppvänlig även för händer där fin­motoriken inte är vad den har varit. Priset är 1500 kronor och då levereras fjärrkontrollen med installationshjälp – någon från Full Koll UF kommer hem till köparen och hjälper till att programmera den för de apparater som finns i just det hushållet. Ett års garanti­service ingår också.

Hittills har man sålt fem fjärrkontroller, säger Hugo Frisk, och nya beställningar fortsätter droppa in.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Ett UF-företag måste enligt reglerna upplösas när skolåret är slut, men Full Koll UF planerar att bilda ett aktiebolag och driva verksamheten vidare i någon form – exakt hur det kommer se ut hänger i hög grad på hur många av de fem medgrundarna som har möjlighet att fortsätta.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)