JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vraket efter Britishvolt ryker fortfarande

Motgångarna är inte slut för det havererade brittiska batteriprojektet Britishvolt. Köparen, som skulle plocka upp bitarna efter konkursen i januari, ligger långt efter med avbetalningarna och dess moderbolag misstänks för skattebedrägerier.

I februari köptes konkursboet upp för vad som måste betraktas som en struntsumma – 8,6 miljoner pund är en hundradel av Britishvolts tidigare värdering. 

Men nu avslöjar förvaltaren att köpet är upphävt. Förfallodatum för den sista avbetalningen passerades redan i april.

Recharge heter köparen. Dess moderbolag, australiska Scale Facilitation, anser  inte att köpet är upphävt. Så än är kanske inte hoppet ute?

Eller är det kanske ändå det? För i somras gjorde australiska skatteverket en räd mot Scale Facilitation för att reda ut misstankar om skattebedrägeri. 

Britishvolt – en uppenbar referens till Northvolt – grundades av en svensk, Lars Carlström. Det blev skandal i brittisk media när tidigare affärer och skatteskulder uppmärksammades. Han drog sig tillbaka från Britishvolt men har sedan dess startat nya batteriprojekt i Italien och USA.

Britishvolt hoppades på subventioner men halkade efter så mycket i sin utvecklingsplan att den offentliga sektorns tålamod tog slut. Ekonomin för projektet havererade och Britishvolt gick omkull.

Köparen av konkursboet blev efter flera turer australiska Recharge. Men bolaget visar sig alltså nu inte kunna hålla sin avbetalningsplan

Någonting högst värdefullt som Britishvolt trots allt lyckades säkra är ett gott läge för fabriken, ett industriområde vid kusten i Blyth. Staden är ansluten till Norge via en tjock elkabel under havet.

Alla tillstånd är dessutom klara för anläggningen, så den som till slut tar över Britishvolt kommer att kunna få en flygande start.

Storbritannien ligger långt efter EU med att med projektera battericellsfabriker till framtidens bilar. Men ett litet ljus tändes i början av sommaren när indiska Tata övertalades att bygga en fabrik i Storbritannien för sitt eget dotterbolag Jaguar Land Rover. 

Läs om Britishvolt i Elektroniktidningens arkiv!  

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)