JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB investerar i edge-plattform

Amerikanska Pratexos plattform är designad för IoT-tillämpningar som behöver datorkraft i nätverkens utkanter, det som kallas edge. ABB investerar nu en okänd summa i bolaget med målet att förbättra säkerhet, autonomi och motståndskraft i decentraliserade elnät.

– De senaste 20 åren har IT mest handlat om att centralisera datorsystemen till molnet. De kommande tio åren kommer att handla om att balansera detta med en hybridstrategi från egde-to-cloud – att utföra rätt beräkningar på rätt ställe och på rätt nivå. Vårt nära samarbete med ABB kommer ytterligare att möjliggöra och påskynda den omställningen, säger Pratexos vd Blaine Mathieu i ett pressmeddelande.

Företaget har huvudkontor i Austin, Texas, men ingår i ABB:s inkubator Synerleap och är en av tre vinnare i ABB Electrifications Startup Challenge 2022, en global tävling för innovatörer i att utveckla banbrytande koncept som stöttar världens säkra, smarta och hållbara skifte mot elektrifiering.

Samarbetet med Pratexo ska hjälpa ABB:s kunder att driftsätta edge-baserade lösningar som ger insikter i realtid samtidigt som mindre mängde data behöver skickas till molnet, vilket ger bättrad säkerhet samt förmåga att kunna köra utan uppkoppling till internet.

En tillämpning som ABB lyfter fram är möjligheten för distributionsnätoperatörer att hantera, övervaka och bedöma elsystem i realtid, identifiera sådant som potentiellt kan orsaka maskinfel och optimera på den mest lokala nivån och justera systemet efter snabbt föränderliga omständigheter som att identifiera och svara på förändringar i tillgång till och förbrukning av ström.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)