JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patentbråk i GaN-världen

Amerikanska Efficient Power Conversion (EPC) har stämt kinesiska Innoscience för flera fall av patentintrång. Bolagen är två av de större tillverkarna av galliumnitridkomponenter för krafttillämpningar.

PC- och mobilindustrin har varit snabba med att anamma kraftkomponenter i galliumnitrid vilket fått efterfrågan att lyft snabbt. Beroende på vem man frågar kommer det att fortsatta växa framöver med någonstans mellan 50 och 70 procent per år.

Drivkrafterna är det mycket låga inre motståndet i kombination med snabb switchning, vilket gör att förlusterna i kraftomvandlarna blir mindre än med motsvarande kiselkomponenter, samtidigt som de dessutom är mindre.

Det här fick tyska Infineon att öppna plånboken och köpa kanadensiska GaN Systems för 830 miljoner dollar i vintras, vilket kan sättas i relation till att det såldes kraftkomponenter i GaN för 175 miljoner dollar under 2022, enligt analyshuset Yole Group.

I våras stämde också amerikanska EPC sin kinesiska konkurrent Innoscience för intrång i fyra patent, plus att företaget vill få importen till USA stoppad av U.S. International Trade Commission (ITC). Det handlar om allt från design av transistorn via tillverkningen till design av kraftomvandlare med komponenterna.

Det är sajten EE Times som nu uppmärksammar händelsen från den 24 maj.

I stämningen hävdar EPC att Innoscience rekryterade två tidigare anställda på EPC till rollerna som teknikchef respektive försäljnings- och marknadschef. Innoscience har sedan lanserat produkter som är identiska med EPC:s, enligt stämningen.

Det kinesiska företaget svarade två dagar senare att anklagelserna är ogrundade och att företaget har ansökt om 753 patent runt om i världen varav 129 är beviljade.

EE Times noterar att domstolen ska ha en preliminär förhandling i februari och att ett domslut kan komma i oktober men att utgången är oklar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)