Textila trycksensorer med tillsatt grafen kan skapa framtidens sjukhusmadrasser, rullstolsdynor och andra smarta möbler. Resultatet kommer från ett projekt som forskningsinstitutet Rise genomfört med teknik från Linköpingsföetaget Grafren.
– Genom att övervaka trycket mellan användare och kontaktytan blir farliga eller obehagliga tryckförhållanden lättare att upptäcka och förhindra. Grafenbaserade sensorer ger flera potentiella fördelar jämfört med alternativa sensormaterial som designflexibilitet, kostnadseffektivitet och miljövänlighet, säger projektledaren Ting Yang Nilsson på Rise enhet i Mölndal i ett pressmeddelande.
Projektet har finansierats inom innovationsprogrammet SIO Grafen.
Trycksår skapar lidande, förlängda vårdtider och medför höga kostnader inom sjukvården.
Tillsammans med Linköpingsföretaget Grafren har Rise jobbat med trycksensorer baserade på grafenbelagda textilier, där tillsatsen av grafen skapar ett tryckkänsligt tyg. Flera företag, inklusive Etac, Järven Health Care och NEP har sedan deltagit i processen.
– En stor fördel är att vid rätt applikation behövs inga extra materialkomponenter eller lager, förutom elektroder och ledningar, eftersom det ursprungliga textilmaterialet förvandlas till ett avkänningsmaterial med grafenbeläggning, säger Valter Dejke på Rise.
De grafenbaserade textilsensorerna känner av tryck eller inte på ytan, och kan indikera rörelse. Prestandan undersöks för mer krävande applikationer med hög precision.
– Tack vare projektet har vi god förståelse för potentialen av en framtida kommersialisering och har koll på produktionsvolym, kostnad och mervärde för slutanvändarna, säger Ting Yang Nilsson i pressmeddelandet.
Läs Elektroniktidningens intervju med Grafren där företaget presenterar sin speciella teknik för tillverkning av grafen! (länk).
Mer om projektet här (länk).