JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk rymdprocessor exporterades olagligt till Ryssland

Idag inleds rättegången mot den affärsman som enligt åklagaren hjälpt den ryska underrättelsetjänsten genom att bland annat köpa in och exportera en svenskutvecklad rymdprocessor. Det handlar enligt Svenska Dagbladet om Leon3 från Göteborgsbaserade Frontgrade Gaisler.

Det var den 22 november i fjol som polisen tillsammans med Säpo och försvarsmakten gjorde ett spektakulärt tillslag mot mannens villa i Nacka. Bland annat användes två helikoptrar för att skapa ett överraskningsmoment.

Idag inleds rättegången där mannen anklagas för att försett Ryssland med produkter som kan användas både i civila och militära tillämpningar. De kräver därför ett särskilt exporttillstånd.

En produkt som Svenska Dagbladet nämner i dagens artikel är Leon3, en strålningshärdig krets där processordelen utvecklats med bidrag från Europeiska Rymdstyrelsen. Den första versionen av Leon3 kom för närmare 20 år sedan och är en implementation av Sparc V8 på 32 bitar. Den senaste versionen släpptes så sent som i år.

Leon3 har en sjustegs pipeline och tillverkas med en eller två kärnor. Klockhastigheten är blygsamma 50 MHz eller 100 MHz.

Tillverkningen sker hos foundryt Tower i en 180 nm-process.

Elektroniktidningen har skrivit mycket om Leon genom åren – sök i vårt arkiv på ”Gaisler”.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)