JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Laddaren balanserar elnätet

Energihanteringsföretaget Eaton lanserar automatisk lastbalansering vid AC-laddning av elbilsflottor med. Systemet ska passa arbetsplatser, företagsparker, flerfamiljshus – platser där flera elbilar laddas samtidigt.

Upp till 50 laddare kan lastbalanseras statiskt och dynamiskt plus att det finns möjlighet att prioritera laddning för utvalda laddare. Användaren kan övervaka allt själv eller låta laddaren optimera lastbalanseringen.

Med statisk lastbalansering fördelar laddarna all tillgänglig effekt från laddningssystemet i byggnaden, medan dynamisk lastbalansering tar hänsyn till byggnadens hela effektbehov. Detta innebär exempelvis att under eftermiddagen, då byggnaders energiförbrukning brukar vara hög, minskas effekten på laddarna. Sedan ökar de igen på kvällen.

På så sätt kan fastighetsägare spara pengar som normalt skulle behöva läggas på att bygga ut sin infrastruktur med bland annat transformatorer och intagningskablar.

Fredrik Regnell

– Den stora fördelen med dynamisk lastbalansering är att den utnyttjar all tillgänglig effekt. Det minskar driftskostnaderna för laddning samtidigt som användarupplevelsen förbättras, säger Fredrik Regnell.

Green Motion, som laddarna heter, har en uteffekt mellan 3,7 och 22 kW. RFID är integrerat för att begränsa åtkomsten till endast autentiserade användare samt fördela laddningskostnader till specifika fordon. Dessutom är den utrustad med MID-mätare (Measuring Instruments Directive) för att uppfylla EU-kravet på korrekt fakturering.

Den kan installeras trådlöst eller seriekopplat och är interoperabel med OCPP- och Modbus TCP/IP-protokoll. Garantin är på fem år.

Eaton planerar lansering av fler laddare i familjen Green Motion-laddare i Norden, som DC-laddaren DC22.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)