JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solcellsbolaget Midsummer halverar antalet anställda


Redan i somras presenterade Järfällabaserade Midummer ett besparingsprogram. Nu står det klart att 50 personer får lämna bolaget plus att den mångåriga vd:n Sven Lindström tar ett steg tillbaka.

”För att bättre positionera Midsummer för en lönsam tillväxt har bolaget tagit beslut om att genomföra ett effektiviseringsprogram som beräknas ge besparingar på drygt 40 miljoner kronor på årsbasis och även kortsiktiga förbättringar gällande sysselsatt kapital.” skriver företaget i ett pressmeddelande.

Bakom formuleringen döljer sig ett sparpaket som innebär att 50 personer får lämna bolaget som vid årsskiftet hade 111 anställda i Sverige.

Dessutom ska Sven Lindström få en ny roll som teknik- och affärsutvecklingsansvarig så snart en ny vd rekryterats. Han har innehaft posten i 20 år.

Midsummer har under många år kämpat för att få försäljningen av de egenutvecklade tunnfilmssolcellerna att lyfta. Trots arbetet halverades nettoomsättningen i fjol till 53 miljoner kronor från 94 miljoner året innan. Resultatet blev en förlust på lite drygt hundra miljoner kronor på sista raden.

Företaget har dock fått den italienska staten att subventionera en fabrik på Sicilien som är under uppstart och hoppas också kunna bygga en större fabrik i Sverige.

Målsättningen för den italienska fabriken är att producera cirka 25 MW nästa år för att 2025 vara uppe i en årstakt på 50 MW.

EU:s innovationsfond att gett klartecken för ett villkorat investeringsbidrag på 32 miljoner euro för en fabrik i Sverige med en årskapacitet på 200 MW. Dock kräver det motfinansiering vilket styrelsen nu försöker säkra.

Bilden: Installation på flerfamiljshus i Lund.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)