JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ytterligare sex små batterier pluggas in i Sverige 

Energitjänstföretaget Checkwatt får ytterligare sex nya batterimedlemmar landet runt i sitt virtuella kraftnät Currently. Och Vd Dan-Eric Archer ger Elektroniktidningen en kaxig profetia. 

Det är logistikfastighetsbolaget Catena som installerar batterier med en sammanlagd effekt på 2,8 megawatt i lokaler i Norrköping, Malmö, Stockholm och Umeå.

– Vi har satt som mål att kraftigt minska våra växthusgasutsläpp och uppnå 100 procent miljöcertifierade logistikfastigheter i vårt bestånd, säger Johan Franzén, Affärs- och fastighetschef Catena.

Tre batterier i Norrköping får en effekt på 990, 360 respektive 270 kilowatt. Malmö får ett batteri på 270 kilowatt och Stockholm och Umeå får 540  respektive 360 kilowatt.

Batterierna levereras och installeras av Nordströms El. De kopplas upp mot elnätet under november och kommer att styras av Checkwatts virtuella kraftverk Currently.

Currently bestämmer när batteriet ska leverera stödtjänster till Svenska kraftnät. Och när det ska användas som reservkraft. Och när det ska laddas – typiskt när elen är billig. Och när det ska tillföra effekt – kanske när elnätet är högt belastat.

Currently kopplar redan samman många batterier hos företag och privatpersoner över hela Sverige. Currently kan snabbt tillföra effekt vid plötsliga bortfall i elnätet, som exempelvis vid snabbstopp i ett kärnkraftverk.

Många batterier små blir en stor ström  – vilken aktör har Sveriges största virtuella kraftverk om fem år?

– Troligtvis CheckWatt, svarar Chekwatts vd Dan-Eric Archer.

– Vi har redan idag en pipeline på cirka 1 GW med batterier att koppla upp innan midsommar 2024 tillsammans med de partners som vi jobbar med. Därtill stora volymer med elbilsladdning, solkraft och vindkraft.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)